vrijdag 16 april 2010

Ding 21: Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi


In de Amsterdamse catalogus heb ik My Discoveries bekeken. Hierin kun je lijstjes maken die ook bruikbaar zijn voor andere zoekers. Ook kun je boeken voorzien van je eigen tag (trefwoord) en kan de gebruiker een waardeoordeel toevoegen. Het ziet er mooi uit. De aquabrowser is mij al een tijdje bekend. Het is nu ook beschikbaar in de catalogus van onze bibliotheek. De woordenwolk met associaties werkt prettig indien je niet precies de juiste zoekterm weet.

De boeken die niet gevonden worden in de reguliere bibliotheekcatalogus kunnen gemakkelijk opgespoord worden met Worldcat. Je kunt in deze catalogus praktisch elke gezochte titel vinden. Leuk is dat je kunt zien hoeveel kilometer de bezittende bibliotheek verwijderd is van jouw adres. Ik ken Worldcat vooral van de productie kant. Dat wil zeggen dat ik via Pica, met de externe zoekgang, gebruik kan maken van titels die buiten Nederland gemaakt zijn. Hierdoor kon ik vrij snel de bladmuziek in Haarlem catalogiseren. Het blijft een wonderlijk gevoel dat je rechtstreeks een titel kunt ontlenen van een Amerikaanse bibliotheek.

1 opmerking:

  1. Internet maakt de wereld kleiner en Google Books nog kleiner, want waarom naar de bibliotheek als je het boek ook kunt downloaden...

    BeantwoordenVerwijderen