vrijdag 26 februari 2010

Reactie op Jan 2.0 over 23Dingen


Het web 2.0 paradijs is ver weg. Het zou zo mooi zijn als iedereen zich actief in discussies zou mengen en het web 2.0 zou benutten. De mogelijkheden zijn er. In onze organisatie is zoals Jan in zijn artikel beschrijft een Ning actief (eigenlijk passief). De laatste reactie zal in begin 2009 zijn geweest. Vol enthousiasme stortte iedereen zich in de beginfase op de Ning. Je kon vrienden worden met collega’s; foto’s en filmpjes plaatsen en discussies starten en reageren. Theoretisch lijkt dit prachtig, maar helaas liep dit dood in goede bedoelingen.

Web 2.0 leek de toekomst te hebben voor onze organisatie maar toch gaat het maar langzaam. Ligt het aan de onwil of desinteresse van de collega’s?
Ik denk het niet. Het probleem is dat het niet is ingebed in de dagelijkse routine. Het wordt te veel als een speeltje beschouwd waar het nieuwtje snel af is.

Om de Ning weer in ere te herstellen zou het e-nieuws niet meer via de ouderwetse manier via e-mail (boe) verspreid moeten worden, maar alleen op de Ning. Het e-nieuws zou ook meer moeten uitnodigen voor discussie en reactie.

Het zou ook helpen als er meer en grotere groepen tegelijkertijd de 23 dingen cursus zouden volgen of desnoods een uitgeklede vorm ervan. Hierdoor komt er een soort web 2.0 bewustzijn bij het personeel. Door in kleine groepen de cursus aan te bieden zullen degenen die de cursus volbracht hebben te weinig mogelijkheden krijgen het geleerde in praktijk te brengen, omdat de rest van het personeel er niet in mee zal gaan.

2 opmerkingen:

  1. Waar het vaak op uitdraait, is dat na een hoopvol begin, iedereen weer terugvalt in zijn oude gewoontes. Deels omdat men niet gewend is aan dit soort communicatievormen, deels omdat men er blijkbaar ook buiten kan. Men ervaart het niet als gemis. Eigenlijk hetzelfde euvel als het geworstel met menig internet. Wil je het echt gaan inzetten dan moet je goed kijken naar de behoeftes van de gebruikers; (wat willen ze weten, waar kunnen ze niet zonder mee. Stop met het aanbieden van dezelfde informatie via verschillende kanalen. En blijf het gebruik stimuleren. En dat geldt voor alle 2.0 projecten die je intern en extern start.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou dan ook maar een reactie: Pingel slaat volgens mij de spijker wel op de kop.Als het nieuwtje eraf is, daarbij komt: het is geen werk hè? Als we in de bieb iets 23 dingerigs doen is het wel degelijk werk vind ik, maar niet echt. Toch denk ik dat er hoop is. Wiki's in plaats van mail, die mail gebruiken hebben we ook moeten leren. sms-en ook, en ik kan mij nog erg goed herinneren dat een vriendin tijdens een damesweekendje lang geleden ineens een mobilie telefoon had. Nou zeg! dat vonden we 96 anderen ) toch wel erg geavonceerd! Echt heus. Datgene wat echt bruikbaar is dat komt wel bovendrijven. Toch?

    BeantwoordenVerwijderen