zaterdag 13 februari 2010

Ding 9: visie op web 2.0



Wat opvalt aan web 2.0 is dat iedereen kan deelnemen. Als je de beschikking hebt over een computer met een internetverbinding kun je onbeperkt naar allerlei sites waar je je mening kunt ventileren en gemakkelijk contact kunt maken met anderen. Tijd en ruimte zijn niet meer van belang. Dus tijd en gelegenheid hiervoor kun je altijd vinden. Als gebruiker kun je je eigen werkelijkheid vormgeven. Ik bedoel hiermee dat je op bijvoorbeeld netvibes via RSS feeds zelf aan kunt geven welke informatie jij belangrijk vindt. Web 2.0 is zeer laagdrempelig en gaat helemaal uit van de klant. Dit is waar wij in de bibliotheekwereld al jaren naar op zoek zijn, maar wij zijn gebonden aan een ruimte en aan openingstijden. Het zou dus niet meer dan logisch zijn dat wij bibliothecarissen de nieuwe technologie omarmen en er op een zo goed mogelijke manier gebruik van maken.

Ondanks dat de bibliotheekwereld goed om zich heen kijkt en weet wat er gaande is blijven we toch achter de feiten aanlopen. Zo lees ik vanmorgen in de Volkskrant dat zij op hun website films on demand aan gaan bieden. Wij blijven maar ouderwets dvd’s in de fysieke vorm uitlenen en vragen ons vertwijfeld af waarom de uitleningen toch zo achterblijven. Misschien moeten ze beter gepresenteerd worden. Zou een frontale plaatsing helpen? Vreemd genoeg komt niemand op het idee om films on demand op onze website aan te bieden. Wel is de cdr in Rotterdam al jaren bezig om cd’s via internet aan te bieden.

De bibliotheek zou veel verder moeten gaan in het aanbieden van digitale diensten dan nu.
Bijvoorbeeld door een digitale omgeving te bieden voor leeskringen. Als je nu lid wilt worden van een leeskring moet je je aansluiten bij een groep mensen, die om de zoveel tijd bij elkaar komt. Indien je daarentegen op een digitale manier je mening kunt geven over het gelezen boek hoef je niet meer op bezoek en kun je iets zeggen over een boek op de tijd dat jou dat het beste uitkomt. Het deelnemen in een digitale omgeving hoeft overigens niet te betekenen dat je nooit meer een echt mens zou mogen ontmoeten.

En waarom kan een lezer zijn mening over een boek niet kwijt in onze catalogus? Kijk bijvoorbeeld eens naar Bol.com waar je al heel lang een persoonlijke recensie kunt plaatsen in hun catalogus.

5 opmerkingen:

  1. Hoi Pingel-pingel,

    Mooie visie op web 2.0! Ik denk dat je gelijk hebt als je kijkt naar de openbare bibliotheek en het aanbieden van digitale diensten. Hier zou zeker het e.e.a. aan verbeterd kunnen worden. Dat web 2.0 laagdrempelig is, klopt, maar dan toch zeker alleen voor die groep mensen die zich graag op de digitale snelweg begeeft. Is het aantal bibliotheekgebruikers dat tot deze groep behoort, bekend ?

    Wat betreft de deelname aan een leekring.... Is de charme hiervan nu juist niet het (fysiek) bij elkaar komen en onder het genot van een kop koffie of een goed glas wijn eens flink uit te pakken over dat geweldige boek? Heerlijk toch, als je vol emotie, wellicht met enige stemverheffing of een hefige snik, je mening mag laten horen. Moet ik nog maar eens zien of dat ook digitaal gaat lukken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze samenleving is een have- and have not samenleving. Dat uit zich niet alleen in de bezitsmaatschappij maar ook in de vaardigheden die nodig zijn om alle ontwikkelingen bij te benen. Ik zou het fantastisch vinden om via onze website films on demand te kunnen downloaden. Ik kan het al via de TV. De kwaliteit is super. Digitaal en zonder krassen. Ik erger me altijd aan de kwaliteit van geleende dvd's. Een verbinding van PC naar TV en klaar. Meer filmhuisfilms goedkoper tot je beschikking.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pingel mooie ideeën en weet je wat? Voor een deel al gerealiseerd. In de Aquabrowser kun je al je opmerkingen kwijt en er zijn inmiddels sites voor leesclubs (oa. van de NBD). Het digitaal uitlenen van films stuit op copyright. Tenzij je gebruik maakt van DRM, zodat de film een beperkt aantal dagen bruikbaar is. Ideaal is dat niet. Ondertussen werkt DOK aan een online bibliotheektvkanaal, "OOBStv".

    @Porpoise. Ik denk dat het lastig is om te bepalen wie, hoeveel van web 2.0 gebruik maakt. Heel veel mensen doen dat zonder het te beseffen. Waar het om gaat is de interactie, de tweewegcommunicatie. web 2.0 an sich zegt mensen weinig. Ik denk dat interessanter is hoeveel mensen de mogelijkheden echt diepgaand benutten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Beste 23 dingen, het kan best dat het elders al gerealiseerd is. Ik was hiervan overigens niet op de hoogte, maar het gaat mij om onze eigen bibliotheek. Op onze website moet je in kunnen loggen voor een DVD on demand of een digitale leesclub. Wat het copyright betreft moet hier wel een oplossing voor te vinden zijn. Alles hoeft toch niet gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gelijk heb je, maar waarom het wiel zelf opnieuw uitvinden. Integreer diensten van anderen in je site en creëer een rijkere dienstverlening met meer gemak en geringere kosten.

    BeantwoordenVerwijderen